26 Mart 2008 Çarşamba

HAZIRLIK



Kelime Oyuncuları yeni kelimeyi benim belirlememi istediklerinde, yeni kelime "hazırlık" olsun deyiverdim. Bugün sabahtır düşünüyorum hazırlık nasıl, ne menem bir kelimedir diye? Aslına bakarsanız insanda paranoyalar yaratacak kadar mühim bir kelime olduğunu fark ettim.
Şöyle ki gogılda hazır diye tıklayacak olursanız kelime anlamı olarak "Bir iş yapmak için gereken her şeyi tamamlamış olan" açıklamasını buluyorsunuz, hazırlık ise "Hazırlanmak için gereken şey veya durumların bütünü." diye açıklanmış gogıl amcada... O zaman bir işe girişmeden o işle ilgili her türlü plan, proje, kroki, alışveriş, tedarik işini halletmek gerekiyor diye düşündüm. Eğer bahsedilenleri gerçekleştiremeden bir işe girişiverirsen "hazırlıksız" hatta daha da fenası "hazırlıksız yakalanmış" olunuyor.
Buradan yola çıkarak hazırlıksız yakalanmak gibi fena bir duruma düşmemek için her şeye hazırlıklı olmak durumu geliştirmek gerekiyor. Hazırlık yap, hazırlıklı ol. İşte paranoya durumları bu noktadan itibaren oluşuyor: Her şey için hazırlık yap, hazırlıklı ol, olll!
Aldığın kaşarlı simitin içinde hiç kaşar bulunmamasına hazırlıklı ol, birazcık büyüyen çocuğunun sonu gelmez sorularına hazırlıklı ol, terziye gidip de alt tarafı bir makine çekme işi sonunda talep ettiği fiyata hazırlıklı ol, kahvaltı hazırla, sabah giyeceklerini hazırla, akşam eve dönüş trafiğinde her şeye hazırlıklı ol, plansız projesiz hiç bir iş yapma!
Ha bir de hazırlık konusunda kişilere yardımcı olmayı meslek edinmiş kişilerin barındığı iş kolları, iş yerleri de var, bunlar her konuda "hazırlık kursu" veriyorlar: "üniversiteye hazırlık, anne baba olmaya hazırlık, sınavlara hazırlık, doğuma hazırlık.." Bir hazırlık almış başını gidiyor.
Havalar da şaşırdı son günlerde, bir yağıyor ki durmaksızın. Bizim ülkemizde hava yağışlıysa romantizmi falan düşlemek, kolkola sevgiliyle yürümek gibi hayaller yersizdir, yağmurla birlikte hayat alabora olur, her yeri su basar, trafik klitlenir ve yağmura hazırlıksız yakalanılır her nedense her seferinde... Ama serde hazırlıklı olmak var ya haydi yağmura hazırlıklısın zırhlı araç gibi üstünde yağmurluk, ayağında su geçirmez birinci sınıf çizmen, şemsiyen, eee on dakika sonra bir rüzgar çıkıyor amanın rüzgar değil fırtına, havada uçuşan şeyleri saymak mümkün değil, yolda ilerlemek engelli koşu yapmak gibi bir duruma dönüşüveriyor. E buna da hazırlıklı olmak lazım. İyi de çok değil birkaç saat sonra kuvvetli rüzgar ve fırtına nedeniyle yağmur bulutları dağılıyor ve güneş yüzünü gösteriyor, bunların hepsi aynı gün sınırları içinde oluyor dikkatinizi çekerim. Buna da hazırlıklı ol :)
Demek ki günlük hayatta bile öyle çok hazırlık olma durumu çıkıyor ki karşımıza işimiz gücümüz neredeyse hazırlık yapmak olmalı. Birde şöyle bir durum var: "yarın ölecekmiş gibi öbür dünya için, yüz yıl yaşayacakmış gibi bu dünya için..." yok benim gözlerim karardı.
"hazırdan yeme" "hazıra dağ dayanmaz" o zaman hazırklık yap biriktir, yarın lazım olur... Daha bu günü bitirememişkem hem bugün, hem yarın için hazırlık devreye giriyor. Bir tabela okuyorum ".... için ön hazırlık kursu" yahu ben bunun son hazırlığını alsam olmaz mı?
Asker bağırır: "hazır olllll" İyi de, neye hazır olayım????
Şimdi söyleyiniz hazırlıklı olmak mıııı, hazırlıksız yakalanmak mııı?

14 yorum:

KOZA dedi ki...

gazetelerin hafta sonu eklerindeki kose yazarlarina 100 basarsin, yazini buyuk keyifle okudum

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Bir de hazırlıklı olacağım diye yanına aldığın şemsiye rüzgarda ters döner, uçar ve seni de uçurur.:) Çok keyifli bir yazıydı canım, kalemine sağlık...

TuBiKKo dedi ki...

ya bi an kendimi vatan gazetesinde tuğçe baran'ı okuyomuş gibi hissettim...ne kadar da güzel bir yazı olmuş bu böyle :)

sufi dedi ki...

Meğer ki hayat bir hazırlıkmış .İyi ki bu kelime çıkmış kaleminden.Kelimenin ne kadar önemli olduğunu farkettik.Sevgiyle büyü.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Güzel bir kelimeydi aklına sağlık
Güzel bir yazı ellerine saplık.
Ana karnında başlar hazırlık, son nefese kadar yaşamın her anını hazırlıkla geçirir insan.
Şimdi yorumları okumaya hazırlacaksın, sonra cevap yazmaya hazırlık.
Sevgilerle,

Tabiat Ana dedi ki...

öfff ya ben hala şu simitten kaşar patatesli poğacadan patates çıkmaması işine hazır olamıyorum olabileceğimide hiç sanmıyorum:)
ellerine sağlık ne keyifli bir yazı.

cinar dedi ki...

:) Hayatın tğm gerçekliğine hazırlıklı olmak lazım değil mi? Hakikaten köşe yazısı gibi olmuş ya. Ama sevilen tiplerden. Bir çırpıda okunuverip sonunda seni gülümsetenlerden.
Eline sağlık! :)

Derin Sularda dedi ki...

Haızrlıklı olmak üzerine bu kadar hızlı düşünmemiştim başım döndü sanki.. Ama cidden çok keyifli bir yaız olmuş..
Sevgiler

Esra dedi ki...

Bence hayatin getirecegi kucuk surprizlere acik ol... :-)
Ben de o hazirlikli olan gruptayim sanirim. Zararini gormedim ama bazen hazirlikli olmaya da ara vermek gerektigini dusunuyorum. Surprizler de bu hayata anlam katiyor...

Gizem dedi ki...

Hazir olmak hep bir probleme karsi veya bilinmeyene karsi oluyor genelde. Ben sahsen guzelliklere karsi pek bir hazirim. :)

etki alanı dedi ki...

Böyle bir yazıyla karşılaşmaya pek hazır değildim..
Çok güzel olmuş..:-))
TüTü

Vladimir dedi ki...

Bu kelime üzerine bu kadar düşünmemiştim. Yazınızı okurken bir yandan da düşündüm. Sanırım hazırlıksız yakalanmak kendimi daha yakın hissettiğim hallerden.

Hazırlanmanın gerilimini, stresini sevmiyorum zannediyorum.

Yazılarınızı severek takip ediyorum. Elinize sağlık.

cenebaz dedi ki...

Yazın gerçekten çok güzel olmuş, zevkle okudum.İnsan bazı şeylere bilse de hazırlıklı olamıyor, örn: sevdiklerini bir gün kaybedeceğin gerçeğine. Onun için bırak dağınık kalsın, çok da hazırlanmamak lazım her şeye...

Hayatta Giderken dedi ki...

sevgili arkadaşlar güzel yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim. Genellikle hazırlıksız yakalanmak daha iyi oluyor galiba, gelişmeler en azından sürpriz oluyor :)